top of page

Oprecht Aandachtig Zijn

Een essentieel kenmerk van een leider met impact is Oprecht Aandachtig Zijn.Je kent het wel: een collega komt bij jou met een verhaal, een voorstel, of een idee dat hij/zij eens wil aftoetsen, maar je bent net druk bezig. Met een half oor luister je naar wat die collega te zeggen heeft. Aan het einde zeg je: “Oh Interessant” en je doet verder. Zeer onbevredigend voor je collega: hij/zij voelt zich niet gehoord of zelfs afgewezen en zal wel 2 keer nadenken voor hij of zij nog iets met jou deelt. Ook vervelend voor jou, want met je gedachten zat je nog bij de taak waar je mee bezig was, doch op een ineffectieve manier. En, door die houding heeft de loyauteit van de collega een serieuze knauw gekregen, en, je hebt misschien ook iets heel nuttigs gemist.


Wat als je nu even met je activiteit was gestopt, of gevraagd had of het OK is wat later bij die collega langs te gaan als je taak is afgewerkt. En dan oprecht je volle aandacht naar de collega had gebracht door oogcontact te maken, aandachtig te luisteren, wat meer uitleg te vragen en te peilen naar de dieperliggende reden waarom je collega jou dit komt vertellen of uitleggen. Dan voelde de collega zich gehoord/geliefd/erkend, krijg jij een beter inzicht in zijn/haar kwaliteiten en groeit de wederzijdse loyauteit.


Authentiek leiderschap, Dienend leiderschap, Coachend leiderschap, Participatief Leiderschap, Transformerend Leiderschap: Wil je deze leiderschapsstijlen effectief inzetten dan is Oprecht Aandachtig Zijn een noodzakelijke voorwaarde.

  • Je maakt oogcontact en breng je aandacht/energie naar de ander

  • Je zorgt dat je goed begrijpt wat de ander te zeggen heeft: Je stelt vragen en vat af en toe samen

  • Je bent onbevangen, vrij van vooronderstellingen en niet oordelend

  • Je geeft constructieve feedback

  • Je vraagt op het einde wat de volgende stappen zijn en hoe jij kan helpen

Comments


bottom of page