top of page

Visualisatie ondersteunt het bereiken van je doel


Verschillende studies hebben aangetoond dat het denken aan een activiteit bijna hetzelfde effect heeft als de activiteit fysiek uitvoeren:

Een mooi voorbeeld hiervan werd uitgevoerd door de Australische psycholoog Alan Richardson. Hij deed een experiment met een team van basketballers dat hij in drie groepen onderverdeelde. De eerste groep liet hij elke dag 20 minuten trainen. De tweede groep liet hij visualiseren dat ze aan het trainen waren. En groep drie deed geen van beiden.


Wat bleek? De groep die elke dag trainde, kwam het beste uit de test. Niet verrassend natuurlijk. Maar wél opmerkelijk is dat de groep die had gevisualiseerd dat ze aan het trainen waren, ook heel goed scoorde. Het was een groot verschil met de prestaties van de groep die niks had gedaan en die geen enkele vooruitgang toonde.


Het is zelfs zo dat wanneer je visualiseert dat je bepaalde spieroefeningen doet, je spieren ook met kracht toenenmen. Weliswaar ongeveer de helft of minder dan indien je de oefeningen fysiek zou doen, maar toch, door enkel mentaal de oefeningen te doen krijg je meer spierkracht.


En het wordt nog mooier. Als je succes visualiseert, wordt ook het beloningssysteem in de hersenen geactiveerd, waardoor je een goed gevoel krijgt. Dit goede gevoel geeft je meer zelfvertrouwen en kracht, waardoor je gemotiveerd wordt om in actie te schieten om je dromen te verwezenlijken. En dankzij de wet van aantrekking komt er dan alleen maar meer positiviteit en geluk op je pad.


Dit komt omdat bij het echte trainen en bij het visualiseren dezelfde hersengebieden worden geactiveerd. Zo worden je gedachten echte herinneringen waar je kan op terugvallen wanneer het nodig is.

Het visualiseren van je doelen en dromen lukt het beste vanuit een ontspannen toestand. Alleen dan kun je door je angsten en andere belemmeringen doordringen tot je onderbewuste. En slaan je hersenen de gedachten op alsof het echte herinneringen zijn. Vandaar dat visualiseren het meest effectief is vanuit een meditatieve staat.


Wat ook helpt is dat je het net voor het slapen en onmiddellijk bij het wakker even stil laat worden bij jezelf. Je visualiseert dan je doel, visualiseer dat je het bereikt en voel wat het je brengt. Dat hoeft slechts een minuutje te duren. Doe het consequent en met overtuiging, minstens 21 dagen lang. Dit zal je ondersteunen bij de inspanningen die je doet om je doel te bereiken.

Comments


bottom of page