Denk niet aan een roze olifant … aan wat denk je nu? Als een skiër door een bos skiet en steeds bij zichzelf herhaalt “ik mag niet tegen een boom skiën.”, wat gebeurt er dan denk je?
Ons brein lijkt het woord “niet” niet te registreren. Integendeel, door te herhalen wat je niet wil, lijk je jezelf juist op een idee te brengen. Hoe komt dat?
Door steeds te herhalen dat hij niet op een boom mag botsen, brengt de skiër al zijn aandacht naar de bomen. Hij ziet alleen maar bomen … En hij botst op een boom. Als de skiër nu steeds in zijn hoofd herhaalt: “Ik blijf op het pad.”, dan gaat al zijn aandacht naar het pad. Hij ziet de bomen niet, want zijn focus is op het pad. En hij volgt het pad.
Onze hersenen maken verbindingen. Ze leggen netwerken aan van associaties en emoties. Als iemand zegt: “Ik ben geen mislukkeling”. Dan activeert deze uitspraak in zijn/haar brein de verbinding tussen mislukkeling en zichzelf. En dat niet alleen bij de persoon zelf, maar bij iedereen die dit hoort. Cognitief begrijpen we heel goed wat er wordt gezegd. Maar wat er op termijn overblijft is enkel het verband tussen “ik” en “mislukkeling”.
Formuleer dus je verwachtingen, je doelen en ideeën steeds positief. Zo breng je je focus naar wat je wil bereiken en zal je brein je ondersteunen bij de realisatie van je doelen.
Comments